Cafébesök: Kaffestugan Annorlunda

av Jesper den 08 juli 2010

Typ av café: Kaffestuga med kakbuffé
Kanelbullestatus: Fanns ingen kanelbulle
Hört: Betala gärna med kort…

När vi pratar om institutioner i fikavärlden på Österlen så undrar jag om inte ”Kaffestugan Annorlunda” hamnar i topp? ”Kaffestugan Annorlunda” ligger vid nationalparken Stenshuvud och naturen runtomkring är det inget fel på. Den här kaffestugan har anor från 50-talet och nu är man inne på tredje generationen som driver stället med mottot ”alla ska ha råd att unna sig en god fika i en lugn och gemytlig miljö”. Jag läste eller hörde (minnet sviker mig) när vi var där att de serverar ca 50 000 gäster på 100 dagar per säsong. Det är ganska imponerande måste jag säga. På ”Kaffestugan Annorlunda” erbjuder man smörgåsar och baguetter, men det är deras kakbuffé som är huvudattraktionen och som står i centrum.

Man slår sig ner på en valfri plats på framsidan eller baksidan och ut kommer serveringspersonal som tar upp beställningen. Kakbuffén kostar 55 kr med kaffe. När beställningen och betalningen är gjord så är det bara att bege sig in i huvudbyggnaden och plocka till sig kakor och äta tills man rullar därifrån. Kakbuffén innehåller bullar, sockerkaka, mjuk pepparkaka, småkakor av olika slag. Bryggkaffet serveras i kannor vid bordet.

Hela konceptet verka ju vara en fullträff kan man tycka, men det här imponerar inte alls på mig. I en annons i ”Guide Ystad & Österlen” så läste jag att de serverar en hembakad kakbuffé och det tror inte jag alls på. Kakorna är generellt torra och ganska intetsägande och lågvattenmärket måste nog sockerkakan vara. Det här kan inte vara hembakat och om det är det så kanske man ska överväga att köpa in kakor istället. Kaffet var drickbart, men imponerade varken i smak, styrka eller nåt annat. Det som räddar situationen är omgivningen och den vackra naturen. Tyvärr så dras detta ner då ”Kaffestugan Annorlunda” är ett gigantiskt utflyktsmål som drar till sig sjuka mängder människor.

En ”rolig” episod var när jag skulle betala… På en lapp på huvudbyggnaden står det att läsa ”Betala gärna med kort”. Jag ser mig som en någorlunda intellektuell person och tolkar detta som att de gärna tar emot betalning  med kort. Döm av min förvåning när serveringspersonalen på alla tänkbara sätt försöker övertyga mig om att betala kontant. Eftersom jag endast har 40 kr att erbjuda som kontant betalning så tar man emot mitt kort. Det är sånt här som drar ner helhetsintrycket ytterligare.

Sammanfattningsvis så tycker jag att ”Kaffestugan Annorlunda” är en överskattad turistfälla som man bör undvika. Priserna är ok, men kvalitén är långt ifrån bra om ni frågar mig. Jag anser att det alltid är bättre att ta några kronor mer betalt och hålla hög kvalité än att börja ta genvägar.

Vill man absolut ha kakbuffé så tycker jag att man ska bege sig till ”Soldattorpets kaffestuga” istället!

{ 4 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Jerker Nilsson juli 8, 2010 kl. 21:40

Vilka bilder! Tala om pornografi för en kakälskare… :)

Jesper juli 9, 2010 kl. 10:33

Haha :-) Så är det ju kakmonstret själv som tagit bilderna… alltså jag. Har ätit så mycket kakor att jag börjar få blå päls.

lillie juli 10, 2010 kl. 21:30

Men du skojar väl – inga kanelbullar???? Kan man driva café utan kanelbullar? Är det ens lagligt?

F ö är blå päls tjusigt :-) )

Jesper juli 14, 2010 kl. 19:26

Det finns ju ingen lag mot dåliga caféer så… Kanske blir detta en valfråga i höst. :-)

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: